Carelia Grill Blogi

Carelia Grill® - Osana yli miljoona vuotta vanhaa kulttuuria.

Carelia Grill® - Osana yli miljoona vuotta vanhaa kulttuuria.

Tuli on korkeassa lämpötilassa tapahtuvan palamisen yhteydessä esiintyvä ilmiö, jossa palavasta aineesta syntyy kuumien kaasujen muodostamia valaisevia tulenliekkejä. Se on palamisen havaittava merkki lämmön ja mahdollisen savun lisäksi.

Edellä kerrottu lause, kertoo hyvin ja ytimekkäästi sen mitä tuli kaikessa yksinkertaisuudessaan katsojan silmään on. Tulen todellinen luonne ja merkitys ihmisen historiassa ja tarustoissa on taasen paljon monisyisempi. On sanomattakin selvää, ettei nykyihminen olisi selvinnyt näihin päiviin, jos tulta ei olisi osattu valjastaa ruuanlaiton välineeksi tai sitä ei oltaisi osattu hyödyntää turvallisuuden ja lämmön lisääjänä kylmyyttä ja villipetoja vastaan.  

Tulen käyttö on ollut vahvana osana myös suomalaisessa kulttuurissa, joskin sen käyttötarve...


Kylmääkö ajatus talvigrillaamisesta?

Kylmääkö ajatus talvigrillaamisesta?

Vasta paistetun lihan tuoksu, grillikastikkeesta mehukkaat vartaat tai grillissä hitaasti foliossa kypsytetyn lohen pehmeä aromi. Näistä tulee heti mieleen kesä, takapiha ja yhteinen grillaushetki perheen kesken. Yhtälö on varma kestohitti kotimaisten grillaajien arjessa. Lieneekö Suomen vaihtelevat sääolosuhteet vai erittäin vahva kausigrillaamiskulttuurimme syynä siihen, että talviaikaan kyseisiä alussa kuvattuja tuoksuja harvemmin leijailee ilmassa. Ymmärrettävää toki on, että jos takapihalla on kesään verrattuna n 1,5 metriä enemmän lunta ja pakkasta suhteessa vähintään yhtä paljon, ei siellä hangessa polviaan myöten kahlaaminen ole välttämättä se idyllisin vaihtoehto. Sen sijaan oman maun mukaan sisustettu kota, kipakka pakkaspäivä ja kodassa kauniisti loistava tuli taas kuulostaa jo...